Fagyos Oroszország
2018. december 04. írta: utazó tanár

Fagyos Oroszország

dls3-al_0.jpg

Norilszk, Észak-Oroszországban (Murmanszk után) a sarkköri körzet második legnagyobb városa, több mint 175.300 lakossal. Ez egyike a világ tíz legszennyezettebb városának. A várható élettartam tíz évvel alacsonyabb, mint az orosz átlag. A városban lévő szennyeződés miatt a rákos és légzőszervi megbetegedések sokkal gyakrabban fordulnak elő.

dls3-hl_0.jpg

Norilszk a világ egyik legnagyobb kohászati ​​és bányászati ​​komplexuma, köszönhetően a gazdag lelőhelyeknek (nikkel, kobalt, platina, palládium). 1953-ig szovjet gulagként működött, ahol mintegy 17 000 ember halt meg az intenzív hidegben, éhezésben és a kényszermunka miatt. Télen a hőmérséklet akár -50 °C alá is eshet. 

dls3-el_0.jpg

A várost évente 250-270 napon át hó borítja, decembertől január közepéig pedig a nap nem emelkedik a horizont fölé (poláris éjszaka). 

dls3-fl_0.jpg

Az emberek persze itt is mindent megtesznek a túlélésért. Számos lakás például UV-lámpákkal van felszerelve, amelyek a természetes fényt próbálják pótolni a hosszú, sötét sarki éjszakában. A Walrus Club tagjait pedig a fagypont alatti hőmérséklet sem tarthatja vissza attól, hogy ússzanak, mielőtt újra felmelegednek a helyi erőmű gőzzel fűtött szaunáiban.

dls3-jl_0.jpg