Thaiföld, az elefántok földje
2018. november 07. írta: utazó tanár

Thaiföld, az elefántok földje

Ellentétben afrikai unokatestvérével, az ázsiai elefánt jóval nagyobb veszélynek van kitéve - még azokban az országokban is, ahol istenként tisztelik (Thaiföld egyik legnagyobb szigetét, Ko Csangot az elefántokról nevezték el, de a népszerű Chang sör is ezekre az állatokra utal). Az emberi terjeszkedés egyre inkább elpusztítja természetes élőhelyeiket, ezért kénytelenek mezőgazdasági területekre vándorolni, ahol viszont - mivel károkat okoznak a terményekben - a falusiak támadják meg őket. Csak Thaiföldön a vadon élő populáció 100 000-ről a múlt század fordulójára kevesebb mint 5000 egyedre csökkent.

Az elefántok erejét korábban a fakitermelések során is felhasználták, ma viszont már a befogott állatokat inkább a turisztikai szektorban, különböző show műsorokban szerepeltetik. Szomorú tény, hogy ha épp nem a turistákat szórakoztatják, akkor leláncolva, rabszolgasorban élnek a szórakoztatóipar eme békés óriásai Ázsia-szerte. Az állatok étrendje szegényes, alig kapnak orvosi ellátást, és gyakran tartják őket stresszes környezetben, például betonnal borított területeken, ahol hangos a zene, a közlekedés, vagy sok az ember. 

Csak Thaiföldön mintegy 2200 elefánt “dolgozik” az idegenforgalomban. Ezeknek az állatoknak a jelentős részét még borjúkorukban elszakítják az anyjuktól, kemény kiképzésen vesznek részt, és életük végéig rossz körülmények között élnek. Ideje volna hát, hogy az elefántokon való lovaglás és az elefántos produkciók helyét elefántbarát tevékenységek váltsák fel. További képek megtekinthetők: Thaiföldi elefántok albuma